Möt vår Forwarder och Customs Expert Helen!

20 oktober, 2020

Helen Lorentzon har under sina 15 år på Begoma arbetat med en rad olika transportrelaterade ärenden, såsom traditionella transportbokningar, men också varit reklamationsansvarig. 2017 påbörjade hon en tvåårig YHIM utbildning – Customs Compliance Specialist – i Mölnlycke på halvfart och distans, så numera arbetar Helen alltmer med just tullärenden. Ett ämne som är väldigt komplext och aktuellt, inte minst med tanke på Brexit.

– Att arbeta med tullärenden är väldigt intressant och man lär sig något nytt varje dag. Det är spännande att undersöka och eventuellt hitta alternativa lösningar till kunderna, berättar Helen.

Att hon hamnade i speditionsbranschen var mest en slump.

– Jag såg en annons i tidningen för en kvalificerad yrkesutbildning (numera YHIM) i transport och spedition i Ystad och tänkte att det skulle passa mig. Efter kompletterande studier på Komvux kom jag in på utbildningen och när det blev dags för praktik sista året hamnade jag på Begoma. Och här har jag blivit kvar.

En viktigt egenskap för att klara jobbet på Begoma är att behålla lugnet även om arbetsbelastningen är hög.

– Ibland blir det mycket och då får man ha en strategi för hur man lägger upp arbetet. Jag betar av det som är viktigast först och är inte den som stressar upp mig. Sedan är det ett väldigt omväxlande arbete och ingen dag är den andra lik. Vi har inte direkt någon löpande-band-princip här utan tar oss an kunden och hjälper den med just deras problem och önskemål. Från att ta emot bokningen, boka ut och fakturera, berättar hon.

Helen som är 55 år bor med sin man och dotter i Malmö, men längtar ut på landet.

– Ja, det är ju några år kvar till pension men jag är kreativ och drömmer om ett hobbyrum där jag kan sy, sticka, virka, gjuta betong och kanske skriva egna böcker. Så hittar vi ett hus som vi känner inte ligger allt för långt bort kan vi tänka oss att flytta tidigare.